De natuur vermindert stress tijdens een wandelcoachsessie

Onder andere de Attention Restoration theorie van Kaplan & Kaplan (1989) verklaart de effecten die de natuur heeft op het reduceren van stress. Uit hun onderzoek kwamen vier belangrijke dingen:

  • Being away: Je bent in de natuur, dit zorgt ervoor dat je afstand kunt nemen van je dagelijkse bezigheden;
  • Soft fascination: Zachte fascinatie, de natuurlijke omgeving trekt onze aandacht zonder dat we daar moeite voor hoeven doen. Het lijkt soms wat rommelig in de natuur maar als je goed kijkt zie je dat er in de meeste dingen een patroon zit dat herhaald wordt: van een boom naar een takje, dat lijkt ook weer op een kleine boom en zelfs de nerven van een blad lijken weer op een boom;
  • Putting in perspective: In de natuur zijn en wandelen helpt ons om onze gedachten te ordenen en om zaken op een rijtje te plaatsen. Het effect van in de natuur zijn, zorgt voor relativering van onze problemen;
  • Pleasing our senses: Buiten zijn zorgt voor prikkeling van gevoel, oren en ogen, sensaties zoals de zon op je huid voelen, de wind in je gezicht, het fluiten van vogels, het voelen aan een boomschors en het vinden van een veer. Even niet aan gewone dingen denken, maar zijn in het hier en nu zorgt voor mindfulness. Hierdoor ben je in staat te reflecteren, emoties toe te laten en te ontdekken wat je verlangens zijn.

Door tijdens de wandeling aandacht te geven aan bovenstaande punten ben je niet meer zo in je hoofd bezig en maakt piekeren plaats voor ruimte en helderheid.