Dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat het niet gaat lukken…

Iedereen heeft er wel eens last van, dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan. Je wilt iets nieuws beginnen, maar de stem houdt je tegen, je bent niet goed genoeg of niet slim genoeg.

Het is goed te beseffen dat de stem ontstaan is in je kindertijd toen je ouders of opvoeders je vertelden dat je iets niet goed deed, daarna je leraren en misschien wel je vrienden of partner. De functie van de stem, ook wel de innerlijke criticus, is ons behoeden voor gevoelens van pijn en schaamte (Hal & Sidra Stone, 1994). Je ouders deden dat door commentaar te leveren op je gedrag, met de beste bedoelingen.  Al snel ga je, om de afwijzing van je omgeving te voorkomen, jezelf afwijzen. Vaak vul jij het plaatje al in voordat je goed en wel begonnen bent aan iets nieuws. Kom je dan een hobbel in de weg tegen krijg je meteen te horen: zie je wel, je kunt het niet. Hoe lastiger het karwei, hoe harder je innerlijke criticus roept.

Wil je leren hoe je met je innerlijke criticus kunt omgaan? Dan is het goed om te beseffen dat jij zelf degene bent die hiernaar luistert, je hebt dus ook de kracht om het te begrijpen. Hoe je dat doet? Het begint met zelfcompassie, je bent goed zoals je bent. Stop met denken in problemen en ben wat liever voor jezelf. Hiermee neem je al een beetje druk weg en wordt het leven al wat leuker. Ik help je graag je kritische stem te onderzoeken zodat je leert wat de eigenlijke boodschap is en waarvoor de innerlijke criticus je wil behoeden waardoor jij nieuwe stappen durft te zetten.