Stress en burnout of stress en boreout?

Herken je dat, je bent moe en je hebt nergens meer zin in? Dat is niets voor jou, jij gaat altijd door hoe moeilijk de klus ook is. Steeds vaker merk je dat de rek eruit is. Presteren op je werk kost zoveel energie dat je thuis niet meer te genieten bent. Je lichaam zendt signalen uit maar jij kunt daar niet aan toegeven. Rugpijn, hoofdpijn, vastzittende schouders, gaat wel weer over als je die klus af hebt of die klant hebt binnen gehaald, denk je. Zo modder je maar voort van het ene in het andere zonder dat er wat verlichting komt. Het weekend is net genoeg om bij te tanken. Drankje erbij en ontspannen…. Maar als dat steeds een drankje meer wordt en de ontspanning uitblijft, jij steeds kribbiger wordt en je omgeving er wat van zegt is het misschien toch tijd om de gedachte toe te laten dat er iets aan de hand is.

Wat ook kan is dat je het juist veel te saai vindt op je werk, je doet alles met twee vingers in je neus maar toch begin je fouten te maken. Het interesseert je allemaal niet meer zo veel. Je zou wel wat anders willen maar dat is zo’n gedoe. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Van deze situatie word je alleen niet vrolijker. Thuis ben je steeds vaker chagrijnig en je omgeving zegt er iets van, jij reageert vervolgens aangebrand en trekt je terug. Uiteindelijk kom je tot het besef dat het zo ook niet langer kan. Maar veranderen dat is nog al wat.

Wandelcoachen helpt, door buiten te lopen maak je endorfine en serotonine aan, dit zorgt voor een positief gevoel. Het stresshormoon cortisol vermindert door buiten te wandelen. Om die afname te bereiken is het wel nodig iets harder te lopen dan normaal want je hartslag moet wat omhoog. Je hoeft dus echt niet naar de sportschool om dit te bereiken. Gewoon naar buiten gaan en iets meer tempo maken.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat de natuur herstelt (onder andere onderzoek van T. Hartig & H. Slaats uit 2006). Je vermoeidheid neemt af als je per week voldoende tijd in de natuur doorbrengt, het werkt stressverlagend en herstellend. Ze keken daarbij ook naar het verschil tussen een wandeling in de stad of in het bos. De onderzochte personen waren positiever over een wandeling in het bos, dit kwam het meest naar voren bij de proefpersonen die meer vermoeid waren.